Contoh Deskripsi panganan tradisional "lepet" dalam bahasa jawa
LEPET
Negeri
Indonesia yaku negeri ingkang kathah sanget kulinere, budaya, wisata, lan liya-
liyane. Zaman saiki mboten wonten kadipaten utawa desa ingkang dereng wonten
swalayane menika. Nanging, pasar tradisional mboten ketingal saking atine para
tiang desa. Wong desa sami kulina marang pasar tradisional ketimbang swalayan.
Amarga in pasar swalayan mboten lengkap, mboten kados asar ingkag pepek
panganane.
Ing Jawa
Tengah khususe Kebumen gadhah pinten- pinten menika warni jajan, saka jajan
kang abot saha jajan pasar . jajanan pasare menika mboten namung 10 macem,
ananging pirang- pirang puluh macem jajanan pasar. Tuladhane : coro bika, kupat, lepet, rolade, cucur, lan sapanunggalipun.
Ing Kebumen
sami mboten kesupen kaliyan jajanan tradisionnal, jajan modern mboten saged
ngalahake rasane jajanan tradisional. Amargi para tiang Kebumen sami sanget
tresna marang budhaya.
Tuladhane
lepet, tiang Kebumen tesih kathah ingkang seneng kaliyan lepet, amargi raos
gurih lan enake mboten saged ngilangaken saking ilate para kadang jawa. Ing
jaman modern menika pancen sampun kathah jajanan ingkang menika warna lan
sedayane uga enak sedanten.
Contoh
panganan Kebumen ingkang tesih kathah peminate yaiku lepet, amargi rasane
ingkang gurih lan mboten mboseni. Lepet utawa leupeut yaiku panganan saking beras ketan kang
dicampur karo parutan klapa muda lan dimasak karo santen, lajeng dibungkus ngagem
janur. Panganan iki umpami sampun mateng
lan badhe didhahar, teksture pancen pliket amargi didamel saking ketan nanging
rasane ora ana tandhingane.
Bahan kanggo
ndamel lepet iku gampang, umpami dipun
goleti yaiku : beras ketan putih, santen krambil, uyah, godhong g pandan,
krambil parut. Carane ndamel uga mboten angel, yaiku satuggal santen, uyah, lan
godhong pandan digodhog kalih diudeg nganti umeb. Salanjute lebokna beras ketan
nanging genine dipuncilikake. Teruse udeg supaya kecampur lan ngresep. Lajeng
diangkat lan ditambahi parutan krambil lan disambi diudeg. Jupuk campuran mau
lajeng tutup nganggo turahan janur. Tali ngagem tali kang digawe saka pring.
Godog malih kira- kira suwene 60 menit ing geni sedheng.
Lepet
biyasane digunakake wong jawa kanggo dhaharan menawi idul fitri, kupatan wong
meteng, lan liyane. Lepet uga ora ukur dikenal ana ing tlatah jawa nanging
lepet uga dikenl nganti tanah sunda, ananging
gedhene beda. Ana ing sumatra lan Semenanjung malaya, ana ing Aceh, Minagkabau,
lan Melayu wonten panganan kang mirip yaiku lepat. Ananging lepat ngagem irisan
gula aren lan parutan krambil, lan uga dibungkus nganggo godhong- godhong.
Sanajan
lepet panganan murahan lan anane ana ing desa, ananging lepet duweni sejarah
kang apik. Regane tur mboten larang. Gampang ditemokake. Kita para tiang tlatah
Jawa, nduweni kewajiban kanggo nglestariake budaya, kuliner lan sedaya
nandakaken ciri- ciri khase tanah Jawa.
Comments
Post a Comment