Deskripsi panganan tradisional " Lupis" dalam bahasa jawa
Lupis utawa
kue lupis yaiku salah sijine jajanan tradisional sing bentuke kue teles, lan
biyasane dikancani karo jajan tradisional liyane kayata cenil, bugis, klepon,
lsp. Kue lupis yaiku jajanan asli seka jawa lan siki wis terkenal dadi jajanan pasar
tradisional sing murah lan gampang ditemokake ning pasar- pasar tradisional.
Rasane
kue lupis iku legi amarga ing dhuwure ana parutan klapa lan gula jawa cair.
Biyasane kue lupis dipangan kanggo sarapan lan kanggo nyore. Jaman biyen kue
lupis kuwi bentuke segitiga, lamun ing jaman saiki dadi dawa lan ana tali dawa
ing ndhuwur bungkuse lupis kasebut kanggo mbentuk, ben dadi apik bentuke lan
ben luwih penak diparo- paro.
Masyarakat-
masyarakat jaman saiki isih akeh sing seneng karo jajanan tradisional salah
sijine lupis, amarga rasane sing enak lan cara gawene gampang. Saliyane kuwi bahan-
bahan kang digunakake kanggo gawe lupis iku gampang ditemoni. Bahan- bahan kang
digunakake kanggo gawe lupis yaiku beras ketan kang dikumbah resik lan wis
dikum sekurang- kurange sejam, klapa sing putih
wae, godhong gedhang utawa plastik es lan tali kanggo nali bungkuse
supaya ora mawur- mawur pas dikukus. Bahan kanggo nglengkapi yaiku gula jawa
lan banyu putih.
Cara
nggawene yaiku cukup gampang yaiku kepisan, siapna selembar godhong gedhang utawa
plastik seukuran plastik es sing ukurane
sedhengan. Isi nganggo beras ketan, lan tutup
nganggo godhong gedhang sing luwih cilik. Yen wis, usahakna mbungkuse
nganti mblendhung. Bungkusan mau digodhog nganti bener – bener mateng utawa
sekurang- kurange 3 jam. Sawise mateng, diangkat lan dianging- anginke supaya
cepet adem.
Kanggo
nggawe gulane yaiku panaske panci nganggo geni sedheng, lebokna gula jawa sing
wis dirajang alus sing wis disediakke karo nambahi banyu sitik, ben ora pati
kenthel lan dienteni nganti gulane umeb. Yen wis mateng, bisa diangkat lan
diademakae.
Nggawe
parutan klapane yaiku siapke klapa sing wis dibuang kulite ben ampase putih
terus, diparut nganggo parutan. Cara nyajikake yaiku siapke piring saji, buka
bungkusan ketan sing wis mateng, buang kulite lan ditata nang piring saji karo
ning ndhuwure diwei parutan klapa lan siram gula cair.
Comments
Post a Comment